The northern courtyard is entered through the Rothschild Gate and functions as a forecourt for the main synagogue sanctuary. The entire floor of the courtyard is covered by a pebble mosaic pavement that was discovered under a layer of cement which had been poured over an underlying protective stratum of sand. Due to this precaution, the pebble pavement could be returned to its original state during the synagogue’s reconstruction.

The pebble pavement is visibly flattened and abraded in some parts as a result of foot traffic from community members and other visitors entering the synagogue from the Rothschild Gate for services over an extended period of time.

At the northern end of the courtyard, the original doors of the Rothschild Gate are displayed as they were found at the time of the renovation of the synagogue.


Photos 1, 2, 3: © Anastasios Skikos



Pebble pavement in northern courtyard


Original doors of Rothschild gate as displayed in northern courtyard


Detail of original doors of Rothschild gate as displayed in northern courtyard

Jewish Legacy in Hania Mobile App

Developed by the Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies
New Media Lab